Fysiotherapeutische bij Parkinson


Ik wil Parkinson niet laten winnen

Het is onvermijdelijk, die toekomst waarin je steeds minder kunt. Dat proces is al wel begonnen, maar gelukkig heb je nog wel volledige controle over alledaagse bewegingen. Elke dag hoop je dat je nog slaapt, maar deze nachtmerrie is realiteit: aankleden gaat lastiger, lopen is niet meer vanzelfsprekend, uiteindelijk is eten zelfs een opgave… Vanzelfsprekend wil je zolang mogelijk zelfstandig blijven, en fysiotherapie kan jou hierbij helpen.

Individueel programma

Parkinson heeft een ingewikkeld ziektebeeld met uiteenlopende symptomen, klachten en manieren van behandelen. Over het algemeen willen we in elk geval 1) jouw vitaliteit en uithoudingsvermogen verhogen en 2) terugkomen op alle vragen en klachten die je aanstipt. Dit ligt er natuurlijk aan hoe vergevorderd de ziekte is; enerzijds trainen we bepaalde spiergroepen, anderzijds werken we aan balans en evenwicht. We hebben oog voor detail en baseren ons schema daar dan ook op.

Parkinson: het begin

Je bent nog vol goede moed, omdat je nog van alles kunt. In deze fase zijn we vooral bezig met spierontwikkeling, ze moeten zo krachtig en soepel mogelijk blijven. Daarnaast wordt je evenwicht en kracht aangepakt. Dit intensieve beweegprogramma, is letterlijk een investering voor jouw toekomstige leven: je beweegt met meer zelfvertrouwen en verkleint aanzienlijk de kans op een blessure.

parkinson Breda

Gevorderde Parkinson

Bewegen gaat al een stuk moeizamer. Je kunt niet altijd even makkelijk je evenwicht bewaren en raakt sneller uitgeput. Met name bepaalde bewegingen, zoals omhoogkomen, rollen in bed of iets oprapen, zijn een heuse uitdaging. Deel deze bewegingen met ons, zodat we ervoor kunnen zorgen dat deze bewegingen jou wat makkelijker afgaan.

Samen met jou letten we nauwkeurig op veranderingen van je lichaam. Zodra je merkt dat je ook maar het kleinste beetje achteruit gaat, moet je dat bij ons aangeven. We kunnen het programma namelijk voortdurend aanpassen op jouw veranderende fysieke gesteldheid. Met deze werkwijze, blijven jouw bewegingen in elk geval verantwoord en kun jij zolang mogelijk actief blijven.

Vergevorderde Parkinson

Beweging is essentieel, met voorkeur vijf keer per week. Met een half uur zwemmen of een korte wandeling, ben je er eigenlijk al. En onthoud: drie keer tien minuutjes is even effectief als een half uur doorstappen!

Als je sportief bent aangelegd, geef je sport dan niet te snel op. Je kunt je aansluiten bij een groep met Parkinsonpatiënten, bijvoorbeeld in een zwemclubje. Wij kijken graag met je mee naar de mogelijkheden!

Wil je meer weten?

Over je 1e afspraak of heb je een andere vraag? Bel of mail ons even, we helpen je graag bij jouw herstel!