Waar houdt een fysiotherapeut zich mee bezig?
Hij weet in ieder geval alles van lichaamshouding en beweging
Elke fysiotherapeut weet alles over jouw zogeheten ‘bewegingsapparaat’: een optelsom van alle spieren en gewrichten die beweging mogelijk maken. Hier hoort ook een gedeelte zenuwen bij. Zodra je pijn hebt bij het bewegen, doe je er dus goed aan om onze praktijk te bezoeken. Of als sommige bewegingen ineens te uitdagend voor je worden, of je anderen iets ziet doen wat jou ontzettend veel moeite kost.
Maar we zien ook erg veel sportblessures voorbij komen. Een verstuikte enkel of een hamstringblessure, komt vrij vaak voor bij fanatieke sporters. Denk bijvoorbeeld aan hockeyers of voetballers, die graag willen scoren. Tot slot zijn er de chronische klachten, die de ene keer meer de kop op steken dan de andere. Het is gewoon zo gelopen, maar dat betekent niet dat het zo moet blijven of moet verergeren.
Als we alle klachten op gaan noemen, wordt dit wel een erg lang verhaal. Onverklaarbare hoofdpijn, Osteoporose of Parkinson: allemaal behandelbaar bij de fysiotherapeut.
Je doet er goed aan om even je gezicht te laten zien, niet om je te laten berispen maar juist om die onzekerheid weg te nemen. Al heel snel weten we de oorzaak van je klacht en hoe we de klacht kunnen herstellen: hoe lang zal het duren, wat mag je wel/niet, et cetera?
De behandeling zorgt voor jou
Elke behandeling is weer een unieke, die helemaal is afgestemd op jouw lichaam en wensen. Dit schema richt zich op je lichaamshouding, je motoriek en ook gedragingen: wat kun je veranderen om deze blessure te voorkomen? De rol van de fysiotherapeut is zowel analytisch als begeleidend, terwijl jij het meeste werk verzet. Zo volg je trouw de oefeningen op je schema zodat je snel vooruitgang ziet.
Het beweegprogramma is toch wel de rode draad in de methode van een fysiotherapeut. Het plan moet namelijk voor jou zorgen, in plaats van je forceren. Je spieren moeten versterkt en versoepeld worden, zodat ze krachtig en lang worden en blijven.
Herstellen en veranderen
Met herstellen alleen, ben je er nog niet. De rust die je neemt en de oefeningen die je doet, zorgen er natuurlijk voor dat je klacht minder wordt, maar blijft ie ook weg? Het hoeft niet ingewikkeld te zijn: een simpele aanpassing in je warming-up kan al wonderen doen. Of een iets andere lichaamshouding op het werk of als je slaapt…
Zoek jij nog naar de juiste praktijk? Houd rekening met registratie en beroepsvereniging!
Welke fysio je ook kiest, ga niet met iemand in zee die niet BIG geregistreerd is of diegene bij een beroepsvereniging is aangesloten. Dit zijn namelijk twee indicatoren voor kwaliteit. Ook het contact tussen patiënt en fysiotherapeut is erg belangrijk, schroom niet om een andere fysiotherapeut te zoeken als die klik er niet is! Het herstelproces gaat alleen maar gemakkelijker, sneller en beter met de juiste match.
Kijk hierbij ook naar de manier ban behandelen, wordt er gebruik gemaakt van standaardmethodes? En welke draai geeft een praktijk zelf hieraan? Oriënteer je even bij verschillende praktijken om een weloverwogen keuze te maken.