headerimage

Heb je last van Artrose?

Maak dan vandaag nog je afspraak!

Welkom, fijn dat je hier bent. Ik ben Tessa, praktijkassistent bij Fysio Breda. Mijn Fysio collega’s helpen je graag met jouw Artrose.

  • Direct een afspraak
  • Contracten zorgverzekeraars
  • 25.000+ tevreden patiënten
085-0830614 WhatsApp

Artrose, hoe ga je ermee om?

Kan fysiotherapie iets betekenen voor mijn artrose?

Je dacht dat je het nooit zou zeggen, maar ‘het is in je heup geschoten’. Soms lijkt het zelfs in je knie te beginnen… Hoort dat ook bij artrose? Het is al een poosje gaande dn het begon subtiel; met een paar minuten stramheid in de ochtend. Nu lijkt het nogal te verergeren en je wil die stijfheid en stramheid graag verminderen.

Vind jouw optimale bewegingen

Wat voor de ene persoon goed werkt, hoeft voor jou niet op te gaan. Daarom kijken we samen naar bewegingen waar jij je goed bij voelt. Welke bewegingen dat worden, ligt heel erg aan jouw persoonlijke doelen, de fysieke gesteldheid van je lichaam en jouw wensen. We starten dan ook met een gesprek, waar jij het verloop van je ziekte uit de doeken kan doen. Dit vullen we aan met een lichamelijk onderzoek; samen de basis voor een persoonlijk behandelprogramma in onze praktijk.

Een fysiotherapeutische behandeling heeft verschillende doelen. Samen stellen we de klachtgebieden vast, kijken we wat jouw doel van de behandeling is en hoe we daar gaan komen. Deze methodes bespreken we samen, geef dus ook goed aan welke trainingen goed en welke minder goed bij jou passen! Tijdens de behandeling gaan we ons specifiek richten op jouw lichaamshouding en motoriek. Naast oefeningen en eventueel hulpmiddelen, krijg je gericht advies over de sporten en activiteiten die bij jou en de staat van je lichaam passen.

De ontwikkeling van de ziekte

Er zijn drie stadia van artrose:

  • het kan heel toevallig ontdekt worden op een röntgenfoto, hoewel de slijtage al is begonnen, heb je waarschijnlijk weinig tot geen klachten,
  • in de tweede fase heb je veel pijn, vermoeilijkt het bewegen en ben je waarschijnlijk al bij je huisarts geweest, die jou heeft doorverwezen naar een fysiotherapeut,
  • de laatste fase bestaat uit ontstekingen, mogelijk ook zwellingen en in het ergste geval laten er al wat stukjes bot los.

Professionele hulp voor en na je operatie

Bij een vergevorderd ziektebeeld, kom je waarschijnlijk in aanmerking voor een kunstknie- of heup. Tijdens de voorbereiding, richten we ons heel bewust op de operatie. We zorgen dat de spieren sterker worden, zodat deze het nieuwe kunstgewricht beter kunnen dragen. Ook proberen we je fit en in goede conditie te houden, zodat je lichaam de operatie beter aankan.

Na de operatie kun je nog niet alles doen. In huis wordt ook het een en ander aangepast, je kan bijvoorbeeld het bed, de wc en je stoelen laten verhogen. Ook handgrepen kunnen een uitkomst bieden, zoals in de douche. Onthoud dat je niets in het huis mag doen, huishoudelijke assistentie is dan ook geen overbodige luxe. Probeer ook niet te bukken, zelfs deze beweging kan het herstelproces al verstoren. En maak zoveel mogelijk gebruik van je krukken.

Zo snel mogelijk na de behandeling, komen we even kijken hoe het met je gaat en of we al kunnen starten met de eerste oefeningen. Voordat we gaan, spreken we een schema door met oefeningen waar je het huis niet voor uit hoeft. Sommige oefeningen hiervan vereisen begeleiding, dus om die uit te oefenen komen wij gewoon langs.

Slijtage en soms zelfs vervorming van gewrichten

Als je het weleens gehoord hebt, weet je precies wat we bedoelen met een krakend geluid. De bijbehorende pijn is dan ook confronterend, het betekent letterlijk dat je gewrichten aan het slijten zijn. Helaas houdt het daar niet op: zo kunnen de botten rondom het gewricht onnatuurlijke vormen aannemen of kunnen er knobbels op ontstaan. Dit proces is niet alleen pijnlijk, maar beperkt ook jouw beweeglijkheid.

Werk aan goed herstel

We zien jou graag binnenkort op onze praktijk! We kunnen in elk stadium van je ziekte voor verbetering zorgen. Zowel met het oog op bepaalde bewegingen, als ook het verhogen van uithoudingsvermogen. Je krijgt hoe dan ook de juiste deskundigheid en begeleiding.

Wat onze klanten zeggen

Andre

Lekker snel doorpakken! Ik werd meteen vriendelijk geholpen en had de volgende dag een afspraak. Ik kreeg ook meteen een behandeling (niet alleen maar praten).

Chantal

Ik kon diezelfde dag nog terecht toen ik belde met mijn lichamelijke klacht. Eenmaal bij de praktijk zelf werden er vanwege COVID-19 bepaalde maatregelen toegepast, waar men zich goed aan houdt. Fijn geholpen door de therapeut zelf en tips voor thuis meegekregen.

Bennie

De Whatsapp chatbot werkte heel goed, communicatie werd op maandagmorgen meteen overgenomen door een mens en de afspraak was moeiteloos gemaakt! Heel makkelijk en laagdrempelig! Ik heb meteen een goede indruk van de praktijk.

1.291 patiënten geven ons 4,5 / 5

Wil je meer weten?

Over je 1e afspraak of heb je een andere vraag? Bel of mail ons even, we helpen je graag bij jouw herstel!

We stellen ons graag even voor

Onze klanten gaan ons aan het hart en we doen graag dat beetje extra om ervoor te zorgen dat jouw herstelproces vlot en prettig verloopt.

Lees meer over ons
headerimage
Top