Met beleid herstellen van je hamstringblessure
Hoe kun je het beste omgaan met je hamstringblessure?
Je had het doel strak voor ogen: nog even het laatste sprintje of het spelen van die diepe bal. Jezelf helemaal geven, even knallen voor het team. Helaas pakte dat heel anders uit: met een fikse klap en de nodige pijn belandde je op het veld. Verslagen strompelde je vervolgens met behulp van je hockeystick naar de zijlijn… Als je van de eerste schrik bekomen bent, besef je dat je deze blessure zo snel mogelijk moet behandelen.
Deze klacht is in jouw team wel vaker ter sprake gekomen en je wil niet dat het een chronische klacht wordt zoals bij jouw teamgenoot. Om dit te voorkomen, moet en zal je zo spoedig mogelijk naar de fysiotherapeut komen.
Je wil niet dat het chronisch wordt
De hamstringblessure is niet gemakkelijk om mee om te gaan, omdat je spier nog steeds sterk is. Het ontbreekt dan ook niet aan kracht maar aan souplesse, wat een tricky combinatie is omdat je de spier dan makkelijker forceert. Als je verder sport zonder begeleiding te zoeken, dan is de kans groot dat je later alsnog bij ons op de stoel zit, alleen dan met een chronische blessure!
We gaan stap voor stap zorg dragen voor jouw herstel, zodat je niet harder loopt dan je eigenlijk aankunt. Zodat je elke dag vooruitgang ziet, zonder het proces te forceren.
Hoe erg is mijn hamstringblessure?
Je hamstring is die massieve spierbundel die aan de achterkant van je bovenbeen zit. Een groot, sterk blok aan spieren die scheuren of verrekken, resulterend in de blessure… Er zijn drie vormen:
- Een eerstegraads blessure. Dat is jou sowieso bekend. De meesten mensen hebben dit weleens gehad, meestal vanwege een slechte warming up. Het gaat vooral om verrekking met her en der misschien wat kleine scheurtjes. Stilzitten doet geen pijn, bewegen wel: de zere plek is met grote precisie aan te wijzen.
- Een tweedegraads blessure. Deze blessure komt ook geregeld voor, hierbij zijn er nog meer scheurtjes in het spierweefsel. Zowel beweging als rust doen pijn en soms zie je zelfs een blauwe plek zitten. De pijn is verspreid over een groter gebied en is lastiger aan te wijzen.
- Een derdegraads blessure. Gelukkig komt dit niet vaak voor: de spier is dan helemaal doorgescheurd, wat enorme pijn veroorzaakt. Hierbij is fysiotherapie niet toereikend en moet je waarschijnlijk onder het mes.
Blijf goed in beweging!
Het herstel gaat aan de hand van een individueel trainingsschema- en programma. De eerste fase richt zich altijd op het behoud van je spiersouplesse en op spierontspanning. In de loop van het traject ga je meer stretchen en de laatste fase richt zich volledig op krachttraining. Met name in de laatste fase, moet je goed blijven bewegen. Kies hiervoor bij voorkeur niet-belastende sporten voor, waaronder zwemmen. Dit om jezelf niet opnieuw te overbelasten.
Kies bewust voor herstel en kom langs!
Als je een hamstringblessure niet op tijd behandelt, wordt het herstel steeds lastiger. Het brengt je lichaam in elk geval schade toe als je wacht. Dat is best wel jammer, want het weegt vast en zeker niet op tegen oppervlakkige redenen als geld- en tijdgebrek…
Je hebt de begeleiding en support van een professional nodig. Kies voor jezelf en laat ons je helpen! Bel of vul het contactformulier in en dan zien we jou heel snel terug.